Menu


Spodnji tekst je odlomek iz najnovejše knjige prof. dr. Iztoka Ostana "Beljakovine za življenje in smrt". Klikni za več informacij o knjigi.


Primer aminokislinskih prehranskih dodatkov tipa MAP

Aminokisline MAP (Master Amino acid Pattern) so izdelane na osnovi že omenjenega odkritja formule aminokislin, ki je idealna za človeški organizem. Italijanski zdravnik, prof. dr. Maurizio Luca-Moretti, je ustanovitelj in vodja International Nutrition Research Center, na Floridi, kjer živi in dela. Od ustanovitve leta 1971 se v inštitutu posvečajo raziskovanju problemov optimizacije beljakovinske prehrane. Do odkritja MAP so prišli po več kot 23 letih študija. Beljakovinske prehranske dodatke, ki so jih razvili na osnovi proučevanj, klinično preučujejo že več desetletij.

Prehranska dopolnila tipa MAP imajo naslednje osnovne prehranske značilnosti:

- vsebujejo 8 esencialnih aminokislin v razmerju MAP
- ne obremenjujejo prebave (se ne prebavljajo in potrebujejo le 23 minut, da preidejo skozi prebavne organe v kri); prebava je namreč po definiciji mehanski in kemični proces pretvorbe zaužite hrane v manjše molekule, da se lahko absorbira iz tankega črevesa v kri,
- imajo najvišji poznan NNU (99%), torej skoraj idealen anabolni izkoristek aminokislin,
- skorajda nimajo presežka nobene esencialne aminokisline (1% odpadka), torej praktično ne obremenjujejo ne jeter ne ledvic,
- v presnovi ne tvorijo nevarnih odpadkov metionina.

V to skupino sodi več vrst prehranskih dodatkov, ki se tržijo z različnimi komercialnimi imeni. Le-teh v pričujočem tekstu ne bom omenjal. Kratico MAP bom torej uporabljal izključno v strokovnem smislu, kot se uporablja v znanstveni literaturi. Povzel bom strokovne in znanstvene izsledke, ki so jih pridobili z uporabo produktov tipa MAP, proizvedenih po patentu št.: U.S.5.132.113.
Izraz MAP, kot ga uproabljam v tekstu, je torej potrebno ločiti od podobnega tržnega imena MAP, ki se na trgu uporablja za eno od vrst prehranskega dodatka tega tipa.

In še odlomek o tem komu zdravniki priporočajo MAP.

MAP se priporoča (v knjigi so opisane tudi podrobnosti):

- pri opešanih funkcijah jeter in ledvic
- pri obolenju prebavil in črevesja
- pri sladkorni bolezni
- pri prehranski netolerantnosti, alergije in astme
- pri zdravljenju slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa
- pri bolečinah, ki so posledica prekomerne telesne teže
- pri ošibelosti srca
- pri težavah z dihanjem
- pri multipli sklerozi
- pri okrevanju po zlomih, poškodbah in kirurških posegih.

Druge bolezni in zdravstvene težave, pri katerih zdravniki priporočajo MAP, so še:
- alkoholizem
- anoreksija
- kontinuirano bruhanje
- bulimija
- kemoterapija
- diareja
- ošibelost bolnikov (npr. rakavih bolnikov in obolelih za AIDS-om)
- pomanjkanje apetita
- povečan katabolizem.

Dr. Luca Moretti je na svojih konferencah omenjal uspehe ob uporabi MAP tudi pri drugih boleznih (npr. pri osteoporozi, mišični distrofiji, oslabitvi imunskega sistema).

Sama dodajam še to, da je v primeru osteoporoze poleg uživanja MAP-a, potrebno tudi uživanje vitamina D3. Poznam primer skoraj 80-letne gospe, vegetarianke, ki je ob uživanju 5-6 tablet MAP dnevno in tedenski dozi vitamina D3 okrevala zaradi osteoporoze. Lahko bi se reklo, da je osteoporoza izginila.


Marina Butala Cigoj

Objavite komentar

 
Top